Ruotsin OMXS30-indeksi on pudonnut 5,75 % toukokuun 20. päivänä tehdystä huipusta, ja Saksan DAX on laskenut 5,2 % kesäkuun huipustaan. Kesäkuun kausiluonteinen heikkous on siis toiminut Euroopan markkinoilla tänä vuonna erinomaisesti. Yhdysvalloissa pääindeksit ovat kestäneet selvästi paremmin, vaikka Russell 2000 onkin vajonnut edellisen kahdeksan pörssipäivän aikana yhteensä 3,25 %. Nyt käynnistyy kesäkuun viimeinen kaupankäyntiviikko, joten on aika kääntää katseet heinäkuuhun. Uskon, että mahdollinen lyhytaikainen lisäheikkous tarjoaa hyvän tilaisuuden lisätä osakeriskiä, sillä heinäkuusta voi tulla vahva kuukausi.
Alla oleva 20 vuoden aineistoon perustuva kaavio kuvaa Nasdaq 100:n kausiluonteista käyttäytymistä. Jos näemme tänä vuonna vastaavan, noin 4 %:n nousun, Nasdaq kirisi uuteen kaikkien aikojen huippuun ja ylittäisi helmikuun ennätyksen noin 1,5 %:lla.

Viime vuonna Nasdaq koki ensimmäisen negatiivisen heinäkuunsa finanssikriisin jälkeen, kun indeksi laski –1,63 % “carry-treidin” kärähtäessa heinäkuun puolivälistä elokuulle. Vuodesta 2008 alkaen heinäkuun keskimääräinen tuotto on kuitenkin ollut +4,23 %, mikä tekee siitä selvästi vuoden vahvimman kuukauden.

Tämän viikon videossa (ruotsiksi katsottavissa täältä) painotin erityisesti Russell 2000 -indeksin yhdysvaltalaisia pienyhtiöitä, joiden uskon voivan päihittää suuret indeksit tänä kesänä. Deutsche Bankin tuore kuvaaja osoittaa, että lyhyeksi myytyjen positioiden määrä ei ole ollut Yhdysvaltain osakkeissa näin korkea sitten vuoden 2018, eikä Russell 2000:ssa sitten 2015 (1). Jos heinäkuun kausimalli toistuu ja Russell 2000 nousee muita indeksejä ja markkinoita vahvemmin, moni shorttaaja saattaa joutua sulkemaan positionsa tappiolla viimeistään elokuun puoliväliin mennessä…
