Tervetuloa viikonlopun markkinakatsauksen pariin, jossa tarkastelemme tällä kertaa markkinasentimenttiä, joka alkaa nyt kääntyä suorastaan ahneuden puolelle. Kuten sanonta kuuluu: mikään ei muuta tunnelmaa niin kuin hinta.
S&P 500 päätti lyhennetyn pörssiviikon torstaina uusiin ennätyslukemiin ja on nyt noussut peräti +5,6 % yhdeksänä peräkkäisenä päivänä! Menimme torstaina vastavirtaan tasolta 6 276 ja avasimme virallisen short-position indeksissä 2–5 päivän horisontilla (täältä). Perustelumme on yksinkertainen: indeksi on noussut liian paljon, liian nopeasti, joten odotamme lyhytaikaista korjausliikettä tulevalla viikolla (v.28).
Viikon AAII Sentiment Survey näyttää 45 % Bulls ja 33,1 % Bears – valtava ero verrattuna 61,9 % Bears 2. huhtikuuta, josta kirjoitimme tuolloin markkinakatsauksessa (täältä). Näkemyksemme oli, että pohjan on aivan nurkan takana, ja seuraavana maanantaina (7. huhtikuuta) markkinat syöksyivät jyrkästi ja muodostivat pohjan samana päivänä.
S&P 500 on sittemmin noussut lähes +30 % tuosta pohjasta, ja tunnelma on nyt selvästi positiivisempi, jopa hieman kuumeinen. On melkein koomista, kuinka markkinaliikkeet vaikuttavat ihmismieleen: moni myy pohjalla ja ostaa vasta vahvan nousun jälkeen. Itse pyrin mieluummin ”ostamaan halvalla ja myymään kalliilla”, mutta se siitä. Hienoa kuitenkin on, että oli presidentti kuka tahansa, suhdanne mikä tahansa tai AI-hype läsnä tai ei – markkinapsykologia säilyy aina! Se, joka osaa ajoittaa suuret käännekohdat edes kohtuullisen hyvin, selviää pitkällä aikavälillä.

Viikon AAII-lukema on myös myönteisin sitten viime vuoden 5. joulukuuta.

Fear & Greed Index on nyt Extreme Greed -tasolla, mitä emme ole nähneet sitten Q1/2024.

Alla oleva MacroMicron graafi kuvaa S&P 500:n ja Fear & Greed -indeksin kehitystä vuoden 2021 puolivälistä lähtien.

Kurssinousun myötä myös viiden päivän keskiarvo Put/Call-suhteelle on painunut matalaan 0,61:een – tasolle, jota ei ole nähty sitten viime joulukuun alun.

Viikon NAAIM Exposure Index osoittaa, että aktiiviset salkunhoitajat ovat jälleen allokoineet salkkunsa täyteen osakkeita. Indeksin äärirajat ovat +200 (maksimivipu long) ja –200 (maksimivipu short)

Kausikuvio on yleensä erittäin vahva Nasdaq 100:lle heinäkuussa, kuten olemme useasti korostaneet, mutta kysymys kuuluu, onko suuri osa noususta jo kuitattu viimeisen 1,5 viikon aikana?

Valuaationäkökulmasta Buffett-indikaattori osoittaa, ettei Yhdysvaltain pörssi ole koskaan ollut näin yliarvostettu. Vaikuttaa siltä, että olemme menossa kohti “viimeistä härkämarkkinaa” ja että vuodet 2026–2027 voivat tarjota huomattavasti heikomman kehityksen.

Alla oleva kaavio esittää Nasdaq 100 -indeksin tämän vuoden kehitystä verrattuna vuoteen 2020, ja olemme käsitelleet tätä jo aiemmin. Jos kuvio jatkuu vastaavalla tavalla, markkinoille pitäisi muodostua suurempi huippu elokuussa – sama näkemys esitettiin myös kvartaalikatsauksessa.
“Arvioin yleisesti, että huippu osuu elokuulle ja syyskuussa nähdään mahdollinen tuplahuippu ennen heikkoutta, joka jatkuu marraskuun alkuun. Jos lokakuun heikkous ei ole kovin syvä (sanotaan –5 % 10–15 % sijaan), on perusteltua uskoa S&P 500:n kohoavan kohti 7 000 pistettä ja mahdollisesti sen yli vuoden 2026 ensimmäisellä neljänneksellä. Aion kuitenkin henkilökohtaisesti alkaa kasvattaa käteispositiota elokuussa varmistaakseni osan voitoista syksyn mahdollisia myllerryksiä varten. Kuten joulukuunkatsauksessa totesin, olemme myöhäisessä syklivaiheessa ja vuodet 2026–2027 voivat tuoda karhumarkkinat jyrkkine laskuineen.”
Lisäksi mainittakoon, että kotiutin viime viikolla mukavat voitot juhannuksen tienoilla ostetuista positioista – enimmäkseen siksi, että pörssit ovat nousseet hurjan vahvasti sen jälkeen ja haluan jättää pelivaraa jotta voin ostaa uudelleen heikkouden aikana.

Vaikka sentimentti alkaa venyä, kaikki strategiat eivät silti ole täysimääräisesti osakkeissa. Alla oleva Goldman Sachsin taulukko näyttää potentiaaliset virrat useisiin indekseihin sivuttaismarkkinassa, nousevassa ja laskevassa pörssissä – sekä viikon että kuukauden aikajänteellä.
Erityisesti pistää silmään ruotsalainen OMXS30: tietokoneohjatut strategiat ovat indeksin ostolaidalla kaikissa skenaarioissa, paitsi jos pörssi laskee merkittävästi kuukauden horisontilla. Silloinkin ne tuskin myyvät OMX:ää juuri lainkaan! Tämä on selvästi mielenkiintoista ja voi tarjota tukea Ruotsin pörssille kesän aikana. Ei myöskään pidä unohtaa, että Ruotsi on laahannut muuta Eurooppaa selvästi tänä vuonna.

Toivomme aurinkoista ja myönteistä pörssikesää Ruotsiin & Suomeen – päätämme näin viikonlopun kirjoituksen. Marknadsinsikt palaa tuttuun tapaan jo huomenna!
Mukavaa viikkoa!
Ystävällisin terveisin,
David & Team Marketmate