Toimitus muistuttaa joka vuosi, että härkämarkkinat kestävät usein odotettua kauemmin. Esimerkiksi 9. joulukuuta nostimme esiin skeptisyyttä amerikkalaisiin osakkeisiin ja ETF-rahastoihin kasaantunutta voimakasta positiopainetta kohtaan, jonka odotimme tuovan vastatuulta kuluvan vuoden aikana. Tämä vastatuuli iski rajusti helmikuun ja huhtikuun välissä ja pudotti S&P 500-indeksiä 19 %. Tämän jälkeen markkina ovat nousseet lähes suoraviivaisesti – muistuttaen vuotta 2020–2021.
S&P 500 on nyt pysytellyt 20 päivän liukuvan keskiarvonsa yläpuolella 60 päivää putkeen – harvinainen ilmiö, joka on toteutunut vain neljä kertaa edellisen 50 vuoden aikana, viime kerralla vuonna 1998 (!) . Tämä on lyhyellä aikavälillä aiheuttanut pientä korjausliikettä, mikä näkyy SubuTradesin taulukossa alla ja vastaa torstain Markkinanäkymä-kirjeessä (tässä) esiteltyä heinäkuun kausimallia, jossa pohjataso osuu 24. heinäkuuta paikkeille.

Kun katsomme hieman pidemmälle, tämänkaltaiset tilanteet ovat perinteisesti viitanneet vahvuuteen ja kurssinousun jatkumiseen. Kolmen kuukauden perspektiivillä S&P 500 ei ole koskaan ollut alempana kolme kuukautta myöhemmin. Vuoden aikajänteellä indeksi on noussut keskimäärin vielä +12,6 %. Historialliset havainnot eivät toki takaa mitään, mutta mikäli mennyt toimii edes suuntaa-antavana, nykyisessä nousussa voi olla yhä runsaasti potentiaalia.

Kokonaisuutena nykyinen nousumarkkina on kestänyt 31 kuukautta, mikä saattaa tuntua pitkältä. Historiasta kuitenkin selviää, että härkämarkkinat ovat keskimäärin 67 kuukauden ikäisiä, mikä viittaisi siihen, että edessä voisi olla vielä noin kolme vuotta nousua ennen seuraavaa karhumarkkinaa. Oma arvioni on, että vuodet 2026–2027 saattavat olla erityisen haastavia – mutta voin toki olla väärässä. Aika näyttää.
Mukavaa illanjatkoa!
