Jukka Lepikkö April 12, 2025

Rahoitusmarkkinat ovat rikki

Globaalit rahoitusmarkkinat ovat tällä hetkellä pahasti rikki – Yhdysvaltojen pitkät korot nousevat, kullan hinta rikkoo ennätyksiä, dollari romahtaa ja Yhdysvaltain korkokäyrät jyrkkenevät voimakkaasti. Tilanne on poikkeuksellinen eikä se välttämättä tarkoita sitä, että osakemarkkinat tulevat laskemaan – mutta korko- ja valuuttamarkkinoiden poikkeustilanne on yksi lisäriski osakemarkkinoiden näkökulmasta.

Aloitetaan Yhdysvaltain joukkovelkakirjamarkkinoista, joita laskee merkittävä myyntipaine Japanista sekä mahdollisesti myös Kiinasta. Normaalioloissa epävarmuuden kasvaessa olisi tyypillistä, että pitkät korot laskevat, kun sijoittajat hakevat turvaa Yhdysvaltain valtionlainoista. Tavallisesti näemme myös vahvemman dollarin tällaisina aikoina, mutta kumpaakaan ei nyt tapahdu. Tämä viittaa siihen, että ulkomaiset pääomavirrat pakenevat Yhdysvalloista, ja luottamus maahan on vakavasti horjunut viime viikon kärjistyneen kauppasodan seurauksena. Tämä on huolestuttavaa, sillä Yhdysvaltojen rahoitusmarkkinat ovat olleet globaali keskus osake- ja korkomarkkinoille. Jos tilanne pahenee, on vain ajan kysymys, ennen kuin Fed pakotetaan puuttumaan markkinaan – ei siksi että he haluaisivat, vaan koska heidän on pakko.

Kiina ja Japani ovat USA:n valtionvelan suurimpia ulkomaisia omistajia, Iso-Britannia seuraa kolmantena. Koska Kiina ei julkaise dataa, voimme vain spekuloida heidän rahavirroistaan, mutta ottaen huomioon, kuinka paljon Trump on ärsyttänyt Kiinaa tällä viikolla nostamalla tullit 125 prosenttiin, olisi helppo päätellä heidän olleen merkittävä osa viime viikon myyntiaaltoa. Jos riitelee suurimman velkojansa kanssa, on vaarallisilla vesillä – ja silloin on pakko luottaa siihen, että Fed ostaa yhä suuremman osan uusista valtionlainoista, kun normaalit ostajat eivät ole mukana. Alla oleva graafi taas osoittaa, kuinka Japani on myynyt USA:n velkakirjoja 17,5 miljardin dollarin edestä viimeisen vuosineljänneksen aikana – tällaista myyntiä ei ole nähty 25 vuoteen.

Yhdysvaltain pitkät korot ovat nousseet voimakkaasti tällä viikolla, vaikka inflaatio oli maaliskuussa laskussa – tämä kertoo voimakkaista ulkomaisista myyntivirroista. Kannattaa seurata 5 %:n tasoa 30-vuotisessa korossa, sillä se vaikuttaa Yhdysvaltain asuntolainoihin. JOS 30-vuotinen korko nousee yli 5 % (jumala varjelkoon), voimme nähdä jopa 6 % korkotason, mikä lisäisi huolia asuntomarkkinoista, kulutuksesta ja lisäisi pörssien epävakautta.

Alla 30-vuotinen korko vs. dollarindeksi – normaalisti korreloivat, mutta eivät enää viime viikolla.

Valtionlainojen hintojen laskun seurauksena MOVE-indeksi (joukkolainamarkkinoiden “VIX”) on noussut viime viikolla. Huomaa kuitenkin, että se on ollut koholla koko osakemarkkinoiden nousun 2023–2024 ajan, verrattuna S&P 500 -nousuun vuosina 2012–2021. Korkomarkkinat eivät siis ole pitkään aikaan toimineet niin rauhallisesti, kuin vahvasti nousevasta jenkkipörssistä voisi kuvitella.

Ulkomaisten sijoittajien myynti kohdistuu korkokäyrän pitkään päähän, kun taas lyhyet korot, kuten 2-vuotinen, laskevat. Tämä kertoo, että markkinat odottavat Fedin laskevan korkoja (ja kenties käynnistävän QE:n tai QE:n tapaisen ohjelman uudelleen?). Tämä tekee korkokäyrästä (10v-2v) jyrkemmän.

Yhdysvaltain “soft data” heikkenee nopeasti. Historiallisesti “hard data” on seurannut viiveellä perässä. Soft data viittaa kyselytutkimusiin, joiden ennustearvoa voi tällä hetkellä kyseenalaistaa. Jos katsoo esimerkiksi perjantaina julkaistua Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusta, demokraattien ja republikaanien välille on muodostunut valtava kuilu, joka edelleen syvenee. Voidaankin kysyä “äänestävätkö” demokraatit kyselytutkimuksissa epäluottamuksestaan Trumpille, vai toimivatko he myös kotitalouksina ja osana yritysten johtoa mielipidekyselyihin vastaamillaan tavalla. Jos toimisivat, niin kyselytutkimuksiin perustuva data olisi tällä hetkellä erittäin huolestuttavaa USA:n talouden näkökulmasta.

Seuraa 7,35 tasoa dollarin ja Kiinan yuanin välillä. Jos valuuttaansa liikkeitä kontrolloiva Kiina antaa tuon tason murtua, voi yuan heikentyä nopeasti. Kiinan valuutan tarkoituksellinen devalvaatio ei ole poissuljettua vastatoimena USA:n tullipäätöksille. Tällöin Kiina voi “viedä deflaatiota” maailmalle, kun kiinalaiset tavarat – mukaan lukien Eurooppaan virtaavat – halpenevat yuanin heikentyessä (ceteris paribus).

Kaiken turbulenssin keskellä ei ole ihme, että kulta jatkaa paraboloidista nousuaan – sitä pidetään globaalisti yhtenä harvoista “turvallisista” omaisuuseristä.

Marketmatella uskomme, että juuri korkomarkkinat ovat avain pidempiaikaiseen pörssinousuun ja että Fed joutuu toimimaan, jos tilanne pahenee. On täysin mahdollista, että USA:n pohjat nähtiin maanantaina – mutta todennäköisesti on edessä edelleen korkeaa volatiliteettia (vinkki: osta heikkoutta/myy vahvuutta), ennen kuin pidempi nousujakso voi alkaa.

Ystävällisin terveisin,
David, Jukka & Marketmate-tiimi

Huom! Tämä kirjoitus on suomennos ruotsinkielisestä alkuperäisartikkelista, joka on Marketmaten toimitusjohtajan David Baggen kirjoittama. Olen tehnyt käännökseen omia muokkauksia ja lisäyksiä, joita pidän relevantteina. Sisältö keskittyy ajankohtaisiin markkinailmiöihin, erityisesti USA:n korko- ja valuuttamarkkinoiden liikkeisiin sekä niiden globaaleihin vaikutuksiin.


MAINOS

Suositeltu

Katso kaikki
April 24, 2025 Jukka Lepikkö
Ostosignaalien ostosignaali
Markkinapohjat ovat aina emotionaalisesti latautuneita, ja sijoittajat ovat usein haluttomia ostamaan negatiivisten…
April 23, 2025 Jukka Lepikkö
Uusi shortti S&P 500 -indeksiin
Volatiili markkina tarjoilee mahdollisuuksia ottaa 100 pisteen treidejä molempiin suuntiin indeksissä. S&P…
April 22, 2025 Jukka Lepikkö
Beyond the Headlines – Viikon syväluotaavat sijoitussisällöt
Tervetuloa uudenlaisen viikottain julkaistavan artikkelisarjan pariin, jossa kokoan yhteen viikon aikana…